Речник на термините

Технологията за правене на еспресо е създадена през 1903 г. в Италия от Луиджи Бецера, който искал да открие по-бърз начин за екстракция на кафето и така изобретил принципа на перколация (филтриране) под високо налягане. Затова името на напитката „еспресо“ идва от италианския глагол „esprimere“, който означава „изстисквам“. При приготвянето на истинското еспресо водата минава през ситно смляното кафе под високо налягане и така бързо отделя истинската му есенция. Затова „еспресо“ е много повече от името или размера на напитката. Разпознава се основно по плътната си текстура, богатите аромати, остатъчния вкус по небцето и гъстия каймак, или както го наричат италианците – „crema“, който се получава от високото налягане при екстракцията.

Цитрусува нотка, обичайно лимон или бергамот.

В италианските барове така наричат специалистите в правенето на еспресо, които отговарят и за всички кафеени напитки: капучино, лате, макиато и др.

Смес от няколко сорта премиум кафе, подбрани според вкусовите си профили така, че да създадат определени и балансирани вкусови качества.

Реколтите кафеени череши се берат изцяло на ръка, за да е сигурно, че се откъсват само най-узрелите череши.

Метод на бране на кафеените плодове, при който първо всичко от клона се обрулва (черешите, дръжките и листата), а после се сортира.

Цялостното усещане в устата ви, когато пиете определено кафе.

Обичайно се усеща със задната част на езика. Цикорията или черният шоколад и какаото допринасят за едни от най-характерните горчиви вкусове. Горчивината е ключова – благодарение на нея вкусът на кафето се задържа в устата.

Естествен или химичен процес, при който, преди изпичането, кофеинът се извлича от зеленото кафе. Процесът, който използваме в Nespresso, е 100 % естествен.

Тази нотка наподобява мириса на сухи дърва или дървени моливи, но и на продукти, отлежавали в дъбови варели. Понякога хората я свързват с аромата на хвойна или на уханни дървета като сандаловото дърво.

Това е нотка, която се развива с изпичането. Тя описва мириса, който изпечените зърна отделят, когато приготвяте кафе.

Този термин определя кафеените зърна след обработката и преди изпичането им. Кафето стига до търговците на кафе, като Nespresso, именно в тази си форма.

Тази нотка носи аромата на зърнени продукти: хляб, препечена филийка или зърнена закуска. Понякога напомня и за аромата на сушени ядки като орехи, лешници или бадеми.

Така се нарича зеленото кафе, получено при мокрия метод на обработка.

Дейност, при която се изпичат зелените кафеени зърна и могат да се постигнат различни вкусове и 900 аромата кафе. Изпичането става преди смилането.

Интензитетът не се определя от процентовото съдържание на кофеин в кафето, а от степента му на изпичане, текстурата и горчивината му.

Системата за екстракция с високо налягане на Nespresso в комбинация с прясното и качествено кафе по естествен начин създава плътен и гладък каймак. Веднъж приготвено, еспресото не спира да се развива. Обикновено най-бързо се отделят флоралните нотки, докато другите, като по-тежките аромати на препечени зърна, се появяват по-бавно. Каймакът има ключова роля в отделянето и запазването на тези аромати. Каймакът е естественият резултат от срещата на течното кафе с въздуха и веднага след екстракцията си започва да стимулира отделянето на ароматите от чашата. Когато се поуталожи, каймакът обръща ролята си и се превръща в „похлупак“, който задържа най-летливите аромати в чашата. Качеството на каймака е от голямо значение за първото впечатление от еспресото и по естествен начин повлиява на впечатлението ви, като възбужда апетита ви още преди да сте опитали кафето.

Тази нотка напомня на черен шоколад и какао. Понякога е придружена от леки тонове лакрица.

След смилането кафетата Nespresso се пакетират в алуминиеви капсули. Алуминият е напълно херметизиран и нетоксичен и така запазва 900-те аромата и вкуса кафе свежи в продължение на година.

Кафе, отгледано в една единствена плантация, което не е било смесвано с други сортове. Лимитираните серии кафе, които Nespresso предлага ежегодно, са от точно такива кафета.

Кафееното дърво е растение от семейство Брошови. За търговски цели се отглеждат само два вида от рода на кафето – Арабика (Coffea Arabica) и Робуста (Coffea Canephora).

Киселинността е един от основните вкусове, които рецепторите на езика усещат. Траъпчивият вкус по краищата на езика наподобява този на лимоновия сок. Киселинността придава на кафето „оживителна“ тръпка.

Ние от Nespresso даваме всичко от себе си да произвеждаме кафето с най-високо качество. Тестовете за контрол на качеството са многобройни и се провеждат на повече от шест ключови нива – от момента, в който подбираме зеленото кафе в страната, в която се отглежда, до момента, в който капсулите Nespresso напускат фабриката/производствената база. Кафето преминава през вкусови, физични и химични тестове за контрол на качеството на всеки един етап от производствения процес, който включва изпиване, смилане и запечатване в капсули. Не оставяме нищо на случайността.

Тя наподобява нотката на млечните продукти или сладкия ванилово-карамелов аромат, типичен за бисквитки и торти и други аромати, които се усещат при печене на различни сладки.

При мокрия метод на обработка на кафето плодовете първо се измиват и отделят. След това, преди да бъдат измити и изсушени, зърната се почистват от пулпата и от слизестата обвивка. Зеленото кафе, което се произвежда по този начин, се нарича „измито“.

В Индия, когато зеленото кафе е изложено на мусонни ветрове, зърната се надуват и поемат влагата, а ароматите, които кафето придобива по този начин, са много желани и търсени.

В тази нотка отеква вкусът на червени плодове (касис, грозде, ягоди, малини и боровинки). Понякога напомня на други плодови нотки – например на кайсии, сливи, ябълки, круши или праскови.

Дейност, при която прясно изпечените кафеени зърна се преработват в прах. Начинът, по който е смляно кафето, повлиява на времето му на изтичане и на ароматния му профил.

При този метод пулпата и обвивката на черешата се изсушават, докато зърното изсъхне и лесно може да бъде обелено или олющено. Зеленото кафе, което се произвежда по този начин, се нарича „естествено“, „натурално“ или „немито“.

Текстурата обозначава плътността, гъстотата и тежестта на кафето. Кафетата с по-тежка текстура имат по-плътен и отчетлив вкус. За разлика от тях кафетата с по-лека текстура са воднисти и редки.

Дори и още да не сте доближили еспресото до устните си, пак можете да усетите ароматите, които се надигат от чашата. Обикновено най-напред се отделят най-деликатните и ароматни нотки – цветни при Vivalto, лимонови при Cosi, червени плодове при Decaffeinato. Когато разбъркате кафето с лъжица, се отделят и по-тежките и изпечени нотки – зърнена нотка при Capriccio, дървесни нотки при Roma и какаови нотки при Arpeggio.

Така се нарича плодът на кафееното дърво. Първоначално е зелена на цвят, след което узрява и става червена. Различните череши на един клон могат да зреят с различна скорост.