Пътят към съвършенството

 

В съвършеното кафе няма нищо случайно. Това означава, че безкомпромисно разширяваме границите си с всяка стъпка по веригата за създаване на стойност – от дървото до чашата, целеустремени да създаваме кафето Nespresso, за да Ви доставя удоволствие.

Не можем да разчитаме на случайността, ако искаме да създадем съвършеното кафе.

Не можем да разчитаме на случайността, ако искаме да създадем съвършеното кафе.
Същото важи и за насладата от кафето – щом търсим съвършенството, трябва да го създаваме с целенасоченост и постоянствo, без компромиси, чаша след чаша, като неотменно следваме принципите си.

Много от процесите по сложния път от кафееното зърно до чашата могат да се случат с по-бързи и, разбира се, по-евтини методи. По-добри методи обаче не съществуват.

Ние знаем, че само едно развалено зърно е достатъчно да увреди цяла партида и затова контролираме качеството до последното зрънце – твърдо решени да изпипаме всеки детайл във всяка една стъпка.

 
Testimonial

В нашата програма за устойчивост в качеството ААА редом с фермерите се учим как да усъвършенстваме производството на техните стопанства. В крайна сметка фермерите са тези, които най-добре познават кафеените си дървета.

Хуан Диего, AAA мениджър за Nespresso в Коста Рика

 

Често ни питат защо наричаме кафетата си Гран Крю.

 

Взели сме на заем тази земеделска концепция от света на виното, за да я приложим за нашите кафета. Във винената индустрия с термина Гран Крю се отличават вината от най-висок клас на качеството.

В Nespresso започваме селекцията, като първо подбираме най-добрите суровини, защото само в най-добрите начала се таи обещанието за една невероятна чаша кафе. Започваме от произхода – с кафета от висок и специален клас, които отговарят на строгите критерии и специфичните вкусови профили, които са нужни, за да създадем отличителните ни кафета Nespresso.

Отговорното снабдяване води до най-добрия вкус

Подходът ни изисква допълнително ниво на подбор, което да взима предвид устойчивостта на кафеените дървета и на света на кафето като цяло.

В отговор на въпроса за бъдещето на кафето през 2003 г. заедно с нестопанското сдружение Rainforest Alliance създадохме програмата на Nespresso AAA Sustainable Quality™. Този подход дава на Nespresso възможността да гарантира снабдяването с кафета от най-висок клас и за в бъдеще, докато в същото време осигурява на фермерите по-добри доходи и опазва околната среда. Ангажиментът ни обаче не се ограничава само до това – в същината му са дългосрочните взаимоотношения и неизменната ни лоялност към фермерите, участващи в програмата.

 
Testimonial

Положителните резултати от системата ни за сертифициране засягат фермери, семейства и природа.

Крис Уил, Chief Rainforest Alliance

Ние в Nespresso сме поели ангажимент за:

 
Качество


Кафе с най-добро качествоУстойчивост


Опазване на околната средаПродуктивност

Дългосрочни взаимоотношения с фермерите ни
Качествени реколти от най-добрите тероари

Кафето, плодът на дървото Coffea Rubiaceae, вирее между тропиците на Рака и на Козирога.

Кафето, също като виното, получава характерните си качества от своя тероар: хармоничното съчетание на почва, климатични условия, сорт, изложение и надморска височина. Наричаме плодът на кафееното дърво „череша“ заради черешовидната му форма и наситеночервения цвят на узрелите плодове. Както всички плодове, и тези на кафето са най-вкусни, ако са откъснати, когато са напълно узрели.

Кафеените плодове са като гроздовите зърна

Плодовете на едно дърво узряват с различно темпо и съответно трябва да бъдат откъснати на различни етапи.

За да може само наистина узрелите плодове да бъдат откъсвани, повечето от кафетата, които се използват в Nespresso се берат на ръка. Това може да е по-скъпо и времеемко, но гарантира най-доброто качество, тъй като зелените или презрели зрънца се елиминират.

Тероар произлиза от френската дума за почва „terre“ и означава определен район, в който средите за отглеждане имат еднаква надморска височина, състав на почвата и климат (температура, валежи, слънце, влажност и др.).

 

 
Не всички зрънца са еднакви

Колкото по-добър е класът на кафето, толкова по-близки по качества са зърната...съответно изпичането им става по-равномерно и в резултат се получава по-балансирана напитка.

За да гарантираме качеството във всеки един от етапите в създаването на кафе – от фермата то чашата, задължително провеждаме многократни и методични тестове на физическите и вкусовите качества: веднъж преди да опаковаме кафето в родната му страна, втори път – преди да го превозим по въздух или вода, и отново – когато го доставим в Европа. Тестването на вкуса (или „чашата“) гарантира подбора на най-добрите и чисти кафета.

Нашите майстор-блендери създават ароматни съчетания като парфюмеристи, които познават хармоничните взаимодействия между различните съставки.

Смесваме различните блендове на Nespresso почти като вълшебници-алхимици. На всеки 3 месеца дегустаторите на Nespresso се сертифицират за пръв или за пореден път, като преминават интензивни обучения и изпити за способността си да разпознават качеството. За оценката на вкуса са важни не физическите качества, а влиянието на сорта, тероара и начина на отглеждане.

В Швейцария смесваме различните блендове на Nespresso почти като вълшебници-алхимици. Подбираме кафета от определен произход заради уникалните им качества (аромат, вкус, текстура и т.н.) и пропорциите, в които съчетаваме различните съставки, са създадени така, че да подчертаем индивидуалното великолепие на всяка една от тях.

 
Научете повече

Нашите майстори в създаването на блендове знаят как да преобразуват ухания и вкусове, точно като парфюмеристи, които познават хармоничните взаимодействия между различните съставки. В Nespresso развиваме тези способности вече повече от 25 години и така създаването на качество се е превърнало в занаят и не се оставя на случайността.

Умелото смесване на различни сортове разкрива един богат запас на вкусове, всеки от който допринася със забележителни характерни качества. Всяко от двата най-разпространени вида кафе, с които се търгува, Арабика и Робуста, придава на бленда различни характерни качества. Кафетата и от двата вида задължително преминават през тестове за физически и вкусови стандарти и стандарти за устойчивост от най-висок клас.

Арабика придава на чашата финес, киселинност, чистота и елегантност, докато Робуста прибавя тежест, плътност, текстура и чисти кафеени аромати. Nespresso използва между 90 % и 95 % Арабика и някои сортове Робуста, които да направят някои кафета Nespresso по-пикантни, а на други да придадат по-уникален характер.

Testimonial 3

За всяко от кафетата си Nespresso избира само от най-добрите зърна на света.

Специалист по качеството в Nespresso, Green Coffee

 

За всеки тероар има специфичен метод на изпичане, който води до специфични аромати

Изпичането и смилането са ключови етапи в процеса на създаване на кафетата Nespresso, тъй като чрез тях се извлича пълният вкусов и ароматен потенциал на зърната зелено кафе.

Правилното изпичане зависи от времето, температурата и останалите параметри, които най-добре ще паснат на съответния бленд и ще му позволят изцяло да разкрие естествените си качества.

Научете повече

Професионалната техника на изпичане, за разлика от несполучливото изпичане, което може да развали дори и кафе от висока класа, извлича най-доброто от всяка съставка, като балансира качествата, характерни за кафетата от съответен произход, и позволява на всяко кафе да прояви неповторимата си идентичност. Поради тази причина, Nespresso разработва конкретен профил на изпичане за всеки бленд.

В зависимост от приложената техника на изпичане, едно и също кафе може да придобие съвършено различни качества. Тъй като познаваме характера на нашите кафеени зърна, целим да ги изпечем по начин, по който да постигнем оптималния им вкус. Произход, вид, транспорт, партида... всички тези фактори имат значение при изпичането. Професионалните ни познания гарантират постоянството на всяка чаша, всяка една година, независимо от различията в съответните сезони.

Смилане според кафето за оптимална екстракция

Именно смилането е процесът, който позволява отделянето на кафеените аромати и затова е ключова стъпка в създаването на кафеното Nespresso изживяване.

Затова техниката на смилане прави екстракцията възможно най-добра и качеството на финалния продукт – най-високо. Тъй като есктракцията на всеки вид или бленд е различна, нашият подход към смилането също не е единен, а разнообразен, съобразен с индивидуалните случи и пригоден така, че да създава най-добро качество за всяка чаша Nespresso.

 
 

Улавяме свежестта: предпазваме ароматите така, че да стигнат до чашата ви

В Nespresso създадохме херметически запечатаните алуминиеви капсули, за да запазим свежестта на кафето по възможно най-добър начин.

Капсулите са изработени от алуминий и имат абсолютна непропускливост, благодарение на която запазват около 900-те летливи аромата кафе. Запечатани са по начин, който предотвратява окисляването и гарантира оптималната свежест на кафето. Всички процеси на обработка от момента на изпичането нататък преминават при контролирани атмосферни условия, за да може да се гарантира, че кафето не влиза в контакт с кислород до момента, в който се капсулира.

Научете повече

Избрахме този материал и заради това, че може да се рециклира безкрайно и така не само поддържа качество и цялост на вкуса, но и не води до разхищение на ресурси. Рециклирането на алуминиеви продукти изразходва едва 5 % от енергията, която е нужна за производството на нов алуминий, и отделя едва 5 % от съответните парникови газове. Част от визията ни в Nespresso беше до края на 2013 г. капацитетът ни за събиране и рециклиране на употребени капсули да надмине 80 % и постигнахме тази цел една година преди поставения срок.

Комплексната система за качество на Nespresso гарантира, че при екстракцията – последната стъпка в качеството, което носим на потребителите си, завършените капсули ще си взаимодействат по такъв начин с машините, че да извлекат всички вкусове, заради които са протекли процесите на внимателно търсене, подбиране, изпичане, смилане и пакетиране... Или казано с други думи – да послужи като окончателно олицетворение на всяка една предшестваща стъпка. Температурата на водата, количеството и налягането, при които работят системите ни за варене на кафе, са съобразени с всяко отделно кафе на Nespresso, за да получите чашата качество, която сме обещали.

Освен че гарантира свежест, алуминият може и да се рециклира безкрайно. Целта на Nespresso Research & Development беше да намери материал, който не само да запечатва ароматните качества, за които сме положили толкова усилия, но и да бъде екологично устойчив. Рециклирането на алуминиеви продукти изразходва едва 5 % от енергията, която е нужна за производството на нов алуминий, и отделя едва 5 % от съответните парникови газове.

Серия Ispirazione Italiana

Четири бленда, които представят разнообразието от вкусове по мек, уравновесен и балансиран начин и са предназначени за чаша от 40 ml (Espresso).

Ispirazione Arpeggio
Ispirazione Arpeggio
Ispirazione Ristretto Italiano Decaffeinato
Ispirazione Ristretto Italiano Decaffeinato
Ispirazione Arpeggio Decaffeinato
Ispirazione Arpeggio Decaffeinato
Ispirazione Venezia
Ispirazione Venezia
Ispirazione Livanto
Ispirazione Livanto
Ispirazione Ristretto Italiano
Ispirazione Ristretto Italiano
Ispirazione Roma
Ispirazione Roma
Ispirazione Napoli
Ispirazione Napoli
Ispirazione Kazaar
Ispirazione Kazaar

Серия Barista Creations

Кафета „Single Origin“, всяко от които се добива в различна страна и носи отличителни характеристики, дължащи се на специфичната обработка от местните фермери. Можете да пиете всяко от тези кафета като Espresso или като Lungo.

Caramello
Caramello
Chiaro
Chiaro
Scuro
Scuro
Corto
Corto

Серия World Explorations

Buenos Aires Lungo
Buenos Aires Lungo
Shanghai Lungo
Shanghai Lungo
Tokyo Lungo
Tokyo Lungo
Cape Town Lungo
Cape Town Lungo
Stockholm Lungo
Stockholm Lungo
Vienna Lungo
Vienna Lungo
Istanbul
Istanbul
Rio de Janeiro
Rio de Janeiro

Серия Master Origins

Colombia
Colombia
Ethiopia
Ethiopia
India
India
Nicaragua
Nicaragua
Indonesia
Indonesia

Серия Espresso

Capriccio
Capriccio
Cosi
Cosi
VOLLUTO DECAFFEINATO
VOLLUTO DECAFFEINATO
Volluto
Volluto