Речник на термините
03.09.2018.

Каймак

Системата за екстракция с високо налягане на Nespresso в комбинация с прясното и качествено кафе по естествен начин създава плътен и гладък каймак. Веднъж приготвено, еспресото не спира да се развива. Обикновено най-бързо се отделят флоралните нотки, докато другите, като по-тежките аромати на препечени зърна, се появяват по-бавно. Каймакът има ключова роля в отделянето и запазването на тези аромати. Каймакът е естественият резултат от срещата на течното кафе с въздуха и веднага след екстракцията си започва да стимулира отделянето на ароматите от чашата. Когато се поуталожи, каймакът обръща ролята си и се превръща в „похлупак“, който задържа най-летливите аромати в чашата. Качеството на каймака е от голямо значение за първото впечатление от еспресото и по естествен начин повлиява на впечатлението ви, като възбужда апетита ви още преди да сте опитали кафето.

Оставете коментар

Подобни статии

03.
Sep.
2018.
Речник на термините
Киселинността е един от основните вкусове, които рецепторите на езика усещат. Тръпчивият вкус по краищата на езика наподобява този на лимоновия сок. Кис...
03.
Sep.
2018.
Речник на термините
Цитрусува нотка, обичайно лимон или бергамот.
03.
Sep.
2018.
Речник на термините
В италианските барове така наричат специалистите в правенето на еспресо, които отговарят и за всички кафеени напитки: капучино, лате, макиато и др.