Уважаеми клиенти, поради технически причини са възможни забавяния на доставките. Извиняваме се за неудобството.

Речник на термините
03.09.2018.

Espresso

Технологията за правене на еспресо е създадена през 1903 г. в Италия от Луиджи Бецера, който искал да открие по-бърз начин за екстракция на кафето и така изобретил принципа на перколация (филтриране) под високо налягане. Затова името на напитката „еспресо“ идва от италианския глагол „esprimere“, който означава „изстисквам“. При приготвянето на истинското еспресо водата минава през ситно смляното кафе под високо налягане и така бързо отделя истинската му есенция. Затова „еспресо“ е много повече от името или размера на напитката. Разпознава се основно по плътната си текстура, богатите аромати, остатъчния вкус по небцето и гъстия каймак, или както го наричат италианците – „crema“, който се получава от високото налягане при екстракцията.

Оставете коментар

Подобни статии

03.
Sep.
2018.
Речник на термините
Киселинността е един от основните вкусове, които рецепторите на езика усещат. Тръпчивият вкус по краищата на езика наподобява този на лимоновия сок. Кис...
03.
Sep.
2018.
Речник на термините
Цитрусува нотка, обичайно лимон или бергамот.
03.
Sep.
2018.
Речник на термините
В италианските барове така наричат специалистите в правенето на еспресо, които отговарят и за всички кафеени напитки: капучино, лате, макиато и др.